ßßß Cookit - przepis na Torcik urodzinowy :-)

Torcik urodzinowy :-)

nazwa

Wykonanie

Obiecany torcik urodzinowy, który zrobiłam dla męża. Pyszny, z kremem daktylowym, dżemem rabarbarowym i bitą śmietaną. Bardzo wszystkim smakował. Przepis na biszkopt jest na dużą prostokątną blaszkę, na tortownicę (26cm) należy zrobić z połowy podanych składników.
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje mam od Jadzi z przepisownii . Biszkoptem się rzuca po upieczeniu i ciasto nie opada, zawsze jest puszyste.
Zapraszam na kawałek :-)
Składniki: na biszkopt:
- 10 jajek
- 280 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli na krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 300 g daktyli bez pestek Skworcu
dodatkowo:
- 1 słoik dżemu rabarbarowego
- 600 g śmietany kremówki 30%
- paczka rurek oblanych czekoladą
- ozdoba do tortów stokrotki
- orzechy pekan Skworcu
Wykonanie:
Do wysokiej miski wkładamy same białka i ubijamy ze szczyptą soli, następnie jak będą już dobrze ubite dodajemy powoli cukier i miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż składniki się dobrze połączą. Następnie dodajemy porcjami mąki - pszenną i ziemniaczaną, najlepiej przesianą i miksujemy.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, nie wykładamy boków, aby biszkopt nam dobrze wyrósł.
Wylewamy masę do blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut, grzanie góra-dół.
Po upieczeniu wykładamy na podłogę koc lub ręcznik, wyjmujemy biszkopt i rzucamy go na podłogę z 2-3 razy i wystawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem - daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny, odcedzamy i miksujemy na papkę ( ja zrobiłam to blenderem ) i mieszamy z serkiem mascarpone.
Biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy (ja miałam sok wiśniowy rozrobiony z wodą i nalewką wiśniową), na jednej części rozsmarowujemy dżem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, znowu nasączamy i wykładamy krem daktylowy, przykrywamy trzecią częścią, nasączamy, boki trzeciej części biszkoptu lekko odkrawamy i wciskamy rurki i obkładamy bitą śmietaną.
Dekorujemy orzechami i stokrotkami.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/06/torcik-urodzinowy.html