Wykonanie
Jakoś mi się w tej zimie trochę lata zachciało :) Miałam wyjątkową ochotę na danie, które w żaden sposób nie będzie mi przypominać o świątecznym obżarstwie. Tak też pojawił się pomysł na pieczone placki z
cukinii,
suszonych pomidorów i czarnych
oliwek :) Danie szybkie, lekkie i przyjemne.POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 – 3 porcje)2 małe
cukinie6 – 7 plasterków
suszonych pomidorów z zalewygarść czarnych
oliwek1 mała fioletowa
cebula1 łyżka suszonej
bazylii1
jajko1/2 szklanki
mąkisólpieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
cukinię umyć, obrać ze skórki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Odstawić na około 20 minut by puściła
wodę a następnie odcedzić i przełożyć do większego naczynia,do
cukinii dodać drobno pokrojone
suszone pomidory, drobno posiekaną
cebulę i
oliwki. Wszystko razem wymieszać, dodać
bazylię, szczyptę
soli i
pieprz. Wbić
jajko i wymieszać. Stopniowo dosypywać
mąkę, jednocześnie mieszając. Jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę więcej
mąki, z gotowej masy uformować średniej wielkości, płaskie placki i kłaść je na papierze do pieczenia na blaszce,piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić placki. Piec około 30 min sprawdzając czy równomiernie się ścięły (można w trakcie pieczenia przewrócić je na drugą stronę), jeśli to będzie konieczne wydłużyć nieznacznie czas pieczenia jednak uważać aby placuszki się nie przypaliły. I to cała filozofia! :)Placki idealnie smakują i na ciepło i na zimno. Dobrze sprawdzają się na przyjęciach :) SMACZNEGO!