Wykonanie
Składniki:1
filet z indyka20dkg
groszku1
cebulakawałek świeżego
imbiru (0,2cm)pół łyżeczki
chili2 szklanki
bulionu1 łyżka
mąkiolej (do smażenia)Marynata:1 ząbek
czosnku2 łyżki
oleju lub
oliwy2 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowegosok z połowy
limonki1 łyżeczka
przyprawy do potraw orientalnych1 łyżeczka
mąkiPrzygotowanie
Filet z indyka myję, osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję na niewielkie plasterki. Składniki marynaty mieszam razem w misce, a następnie wkładam kawałki
indyka i dokładnie mieszam, tak by każdy kawałek pokrył się marynatą. Przykrywam folią i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Cebulę kroję w talarki,
imbir obieram i kroję w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewam
olej, smażę kawałki
indyka do zrumienienia. Przekładam na talerz. Na następnej patelni znowu rozgrzewam
olej, wrzucam pokrojony
imbir,
chili i
groszek. Smażę kilka minut ciągle mieszając, Następnie dodaję
mięso, zalewam
bulionem i duszę razem do miękkości
mięska. Wyjmuje je na talerz.
Mąkę rozprowadzam w niewielkiej ilości
wody, dolewam trochę
bulionu. Mieszam razem, a następnie dodaję sosu z warzywami. Czekam, aż sos zgęstnie. Podaje z
ryżem.