ßßß Cookit - przepis na Filet z indyka z miodem, limonką i groszkiem

Filet z indyka z miodem, limonką i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 filet z indyka
20dkg groszku
1 cebula
kawałek świeżego imbiru (0,2cm)
pół łyżeczki chili
2 szklanki bulionu
1 łyżka mąki
olej (do smażenia)
Marynata:
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy limonki
1 łyżeczka przyprawy do potraw orientalnych
1 łyżeczka mąki
Przygotowanie
Filet z indyka myję, osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję na niewielkie plasterki. Składniki marynaty mieszam razem w misce, a następnie wkładam kawałki indyka i dokładnie mieszam, tak by każdy kawałek pokrył się marynatą. Przykrywam folią i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Cebulę kroję w talarki, imbir obieram i kroję w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewam olej, smażę kawałki indyka do zrumienienia. Przekładam na talerz. Na następnej patelni znowu rozgrzewam olej, wrzucam pokrojony imbir, chili i groszek. Smażę kilka minut ciągle mieszając, Następnie dodaję mięso, zalewam bulionem i duszę razem do miękkości mięska. Wyjmuje je na talerz.
Mąkę rozprowadzam w niewielkiej ilości wody, dolewam trochę bulionu. Mieszam razem, a następnie dodaję sosu z warzywami. Czekam, aż sos zgęstnie. Podaje z ryżem.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/07/filet-z-indyka-z-miodem-limonka-i.html