Wykonanie
Z awsze wychodząc ze sklepu zabieram ze sobą gazetę, gdzie znajduje się kilka przepisów. Jakiś czas temu wzięłam taką gazetkę ze sklepu Asda, w której znajdował ten przepis, który dziś prezentuję. Oczywiście nie obyło się bez małych przeszkód :) Wracając kilka dni później po składniki wzięłam
czekoladę mleczną, a nie tą która była proponowana w przepisie, a mianowice powinna być ciemna
czekolada. No cóż, trudno postanowiłam zrobić z
mlecznej. Ciasto wyszło bardzo dobre, choć na początku się przestraszyłam, że coś źle zrobiłam bo moje wyglądało zupełnie inaczej niż na zdjęciu w gazecie.Ja u siebie w przepisie podaję tyle
czekolady ile zużyłam, ale jeżeli chcesz
mieć ciasto bardziej zbite użyj jej więcej.
Składniki:300g
czekolady mlecznej do gotowania,125g
masła niesolonego,200g
herbatników,180g mini pianek marshmallows,5ml
aromatu waniliowego (do ciast, kremów i ponczu).Przygotowanie:
Czekoladę i
masło pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia odpowiedniego do rozpuszczania
czekolady na parze
wodnej. W garnuszku zagotować
wodę, zmniejszyć temperaturę i położyć naczynie z
czekoladą i
masłem. Od czasu do czasu zamieszać, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i wymieszać z piankami,
aromatem waniliowym oraz ostygniętą
czekoladą. Przełożyć do foremki, najlepiej silikonowej ( lepiej się wyciąga gotowe ciasto). U mnie wyszło masy na dwie foremki silikonowe, jedna o wymiarach 10cm x 22cm, a druga mniejsza ( lecz czym szerszą i większą użyjesz foremkę, a ciasto będzie niższe - łatwiej będzie się je kroić). Gotową masę w formie docisnąć dłonią, tak by składniki nie były luźne. Włożyć do lodówki do momentu połączenia się masy.
Smacznego!!!