Wykonanie
Składniki ( na dwie średnie lub jedną większą porcję):2 średnie
jabłka,2 gałązki świeżej
mięty (można dać więcej by uzyskać mocniejszy jej aromat),1 i 1/2 łyżeczki
cukru ( można dać więcej jeżeli
jabłka są kwaśniejsze),1 i 1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej.Przygotowanie:
Jabłka obrać i usunąć środek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać szklanką
wody (250ml), dodać
cukier i dwie gałązki
mięty ( z taką ilością
mięty kisiel wyjdzie z jej bardzo delikatnym aromatem, także do uzyskania mocniejszego jej aromatu dodać więcej gałązek). Gotować na niedużym ogniu ok.10-15min. - do momentu aż
jabłka będą miękkie. Wyjąć gałązki
mięty. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczanę wcześniej rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej
wody. Zamieszać i gdy zgęstnieje ściągnąć z ognia. Włożyć do salaterek wcześniej przelanych zimną
wodą.Uwaga!!! Jeżeli nie lubisz gdy
kisiel ma kawałki
owoców, możesz przed dodaniem
mąki ziemniaczanej przetrzeć
jabłka przez sitko. Następnie zagotować i dopiero dodać
mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Smacznego!!!