ßßß Cookit - przepis na Kisiel z jabłek i mięty

Kisiel z jabłek i mięty

nazwa

Wykonanie

Składniki ( na dwie średnie lub jedną większą porcję):
2 średnie jabłka,
2 gałązki świeżej mięty (można dać więcej by uzyskać mocniejszy jej aromat),
1 i 1/2 łyżeczki cukru ( można dać więcej jeżeli jabłka są kwaśniejsze),
1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Jabłka obrać i usunąć środek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać szklanką wody (250ml), dodać cukier i dwie gałązki mięty ( z taką ilością mięty kisiel wyjdzie z jej bardzo delikatnym aromatem, także do uzyskania mocniejszego jej aromatu dodać więcej gałązek). Gotować na niedużym ogniu ok.10-15min. - do momentu aż jabłka będą miękkie. Wyjąć gałązki mięty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczanę wcześniej rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody. Zamieszać i gdy zgęstnieje ściągnąć z ognia. Włożyć do salaterek wcześniej przelanych zimną wodą.
Uwaga!!! Jeżeli nie lubisz gdy kisiel ma kawałki owoców, możesz przed dodaniem mąki ziemniaczanej przetrzeć jabłka przez sitko. Następnie zagotować i dopiero dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/09/kisiel-z-jabek-i-miety.html