ßßß Cookit - przepis na Galareta drobiowa (przepis 2)

Galareta drobiowa (przepis 2)

nazwa

Wykonanie

Galareta mojej mamy lekko się różni od tej, którą ja robię. Mój przepis już się znajduje na blogu. Dziś pokażę sposób przygotowania mojej mamy.
Składniki:
kilka części kurczaka ( mogą to być skrzydełka, udka, korpus i inne ),
warzywa na rosół - dwie lub trzy marchewki, korzeń pieruszki, kawałek pora i selera,
zielona pietruszka,
żelatyna,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
U gotować 1L rosołu (oczywiście można ugotować go więcej, jeżeli ma się ochotę na większą ilość galaret): Mięso zalać ponad 1L wody (trochę wyparuje dlatego trzeba dać więcej wody), gotować na średnim ogniu. Gdy się zagotuje zszumować, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, seler, por, pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Gdy rosół będzie gotowy wyjąć wszystkie warzywa i mięso. Rosół przelać przez sitko. Postawić na gazie i zagotować, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę ( ja daję trochę mniej rosołu niż jest napisane na opakowaniu żelatyny, by galarety wyszły twardsze) , mieszać cały czas do jej rozpuszczenia.
Marchew pokroić na mniejsze kawałki, zieloną pietruszkę posiekać i wyłożyć do talerza. Mięso obrać ze skóry i oddzielić od kości, podzielić na mniejsze kawałki, dodać do marchwi i pietruszki. Zalać rosołem z żelatyną. Pozostawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki do stężenia.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/10/galareta-drobiowa-przepis-2.html