Wykonanie
Zupa pomidorowa, ulubiona zupa moich dzieci. Z tego względu dość często muszę ją gotować. Można ją podać z
ryżem bądź z
makaronem. U nas
ryż wygrywa i to z nim podaję tę zupę.

Składniki:4l
wody,udko i
skrzydełko kurczaka,kilka
marchwi,dwie średnie
pietruszki lub jedna duża,kawałek
selera,połówka
pora,puszka
pomidorów,
przecier pomidorowy,
sól,
pieprz, dwa
liście laurowe, trzy ziarenka
ziela angielskiego,ewentualnie
kostka rosołowa,
ryż lub
makaron.Przygotowanie:Do garnka wlać
wodę, włożyć udko i
skrzydełko kurczaka. Zagotować, zszumować. Dodać umyte i obrane warzywa. Gotować na średnim ogniu. Dodać
liście laurowe i
ziele angielskie, posolić i popieprzyć.
Pomidory z puszki zmiksować i dodać do zupy gdy warzywa będą już miękkie.
Przecier pomidorowy lekko przesmażyć ( tubka 200g) i również dodać do zupy. Zupę spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Jeżeli będzie zbyt kwaśna można dodać troszkę
cukru. Chwilę pogotować.Ja nie dodaję
mleka ani
śmietany, lecz można. Także jeżeli ktoś woli taki wariant zupy pomidorowej, wystarczy dodać te składniki.
Śmietanę rozrobić zupą w kubku, dopiero dodać do zupy.Osobno ugotować
ryż lub
makaron - przed podaniem nałożyć do talerza i nalać zupy. Można posypać świeżą
pietruszką.Smacznego!!!