Wykonanie
            Myślę, że nie ma nic lepszego w domu do jedzenia niż chlebek upieczony samemu. Wsparciem dla mnie był przepis na podstawowy 
chleb Jamie Olivera, który znajduje się tu ( ja zrobiłam z połowy składników ). Dodałam kilka swoich dodatków i wyszedł pyszny 
chleb.

Składniki:10.5g 
drożdży suszonych lub 15g 
drożdży świeżych,15g 
cukru ( ja dałam 
miód),300ml ciepławej 
wody,500g 
mąki pszennej + trochę do podsypania,70g 
suszonych pomidorów w słoiku,2 kostki 
bazylii (może być również suszona sypana jak i świeża),1/2 łyżki 
soli,kilka ząbków 
czosnku (ja dałam 6 większych).Przygotowanie:
 Mąkę
Mąkę wsypać do większej miski i zrobić w środku 
mąki większą dziurę, tak by swobodnie można było wsypać 
drożdże, połowę przygotowanej 
wody, 
miód, 
sól i wymieszać widelcem. Tę czynność mieszania 
drożdży można wykonać w osobnym naczyniu i dopiero wlać w środek 
mąki. Mieszać powoli okrężnymi ruchami palca, tak by powoli rozpuszczone 
drożdże łączyły się z 
mąką. Dodawać również pomału resztę 
wody. Następnie wyrabiać ciasto przez ok.5min. W razie potrzeby dodać troszkę 
mąki, gdyby ciasto było lepkie. Wyrobione ciasto obsypać lekko 
mąką, naciąć i zakryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min.W międzyczasie 
pomidory osuszyć , pokroić na kawałki. 
Czosnek posiekać. Kostki 
bazylii rozkruszyć.

Gdy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) jeszcze raz wyrobić (ok.1min.)- w trakcie tego wyrabiania dodać wszystkie dodatki.


Na blaszce położyć papier do pieczenia, położyć ciasto i uformować na kształt 
chleba ( ja miałam tylko papier i dlatego na nim upiekłam 
chleb, ale muszę wymyślić coś innego by później nie męczyć się z odrywaniem 
pieczywa od niego bo niestety przykleja się - na szczęście na tyle, że da się oderwać ).

Naciąć w 
trzech miejscach. Posypać 
mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (na ok.30min.). Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec w temp.180-190stopni ok.30min. Upieczony dobrze 
chleb można rozpoznać po uderzeniu w jego spód. Gdy jest puste echo, oznacza, że jest dopieczony.


Smacznego!!!