ßßß Cookit - przepis na Drobiowy strogonoff z pieczarkami

Drobiowy strogonoff z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Pyszny i szybki pomysł na obiad to moja specjalność. Połączenie kurczaka z pieczarkami i paprykowo - śmietanowym sosem nie może nie smakować. Danie podane z brązowym ryżem jest syte, ale też lekkie dla brzuszka - co jest ostatnio dla mnie dość istotne. Myślę, że i Wam zasmakuje. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (porcja: 2 osoby)
pojedynczy filet z kurczaka
1 czerwona cebula
pół czerwonej papryki
6-8 średnich pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka oleju
150 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
50 ml śmietanki kremówki
sól, świeżo mielony pieprz
ugotowany ryż do podania
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i z papryką kroimy w kosteczkę. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieloną paprykę, a po minucie dodajemy paprykę i pieczarki.
Po 2 minutach wlewamy ocet, a gdy wyparuje wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka i jeszcze chwilkę gotujemy. Przed podaniem całość mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/09/drobiowy-strogonoff-z-pieczarkami.html