Wykonanie
Cześć =) Rosół z
kaczki, jest potrawą prostą i bardzo smaczną (choć wiele osób ma inne zdanie).Jest nieco tłustszy od rosołu z
kury i ma nieco ciemniejszą barwę. Ma też charakterystyczny smak.Rosół z
kaczki, podobnie jak inne rosoły, jest potrawą bardzo zdrową, idealną na jesienne dni.Gotowanie rosołu polega przede wszystkim na powolnym gotowaniu się
mięsa przez znaczny czas. Dzięki takiemu działaniu wszystkie wartościowe składniki w nim zawarte trafiają do
bulionu. Co więcej, substancje złożone rozkładają się, co powoduje, że nasz organizm bardzo szybko je przyswaja. Należy także dodać, że niezbędnym składnikiem rosołu są bardzo ważne w naszej diecie warzywa, bogate w witaminy i minerały.Zupa ta, jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego rosołu kurzego. Jeśli uwielbiamy rosół i chcielibyśmy zjeść go w nieco innym wydaniu, to warto zdecydować się na rosół z
kaczki.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania rosołu z
kaczki, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 1 udko z
kaczki lub inne elementy o podobnej wadze- 3 litry
wody- 3
marchewki-
pietruszka-
seler- pół
pora-
sól-
przyprawy, które najczęściej stosujemy do rosołu (wedle indywidualnych upodobań)Sposób wykonania:1)
Mięso myjemy i wkładamy do garnka z zimną
wodą, który następnie umieszczamy na niewielkim ogniu. Po zagotowaniu na powierzchni pojawi się szumowina, którą zbieramy.2)
Marchewki,
pietruszkę,
seler i
por obieramy, a następnie kroimy na średniej wielkości kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i dodajemy odrobinę
soli.3) Całość gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku
solą.Smacznego =)