ßßß Cookit - przepis na Bób (4)

Bób (4)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Cześć =) Sezon na bób już się skończył, ale tydzień temu udało mi się zdobyć jeszcze jedną jego paczkę.
Co roku, wczesnym, a także późnym latem, z niecierpliwością wypatruję na warzywnych straganach bobu. Jedną z moich ulubionych form relaksu, jest popołudnie na powietrzu z dobrą książka i miską świeżo ugotowanego, pachnącego, zielonego smakołyku!
Świeży bób wrzucamy na lekko osolony wrzątek, doprowadzamy z powrotem do wrzenia, a następnie gotujemy około 7 minut i odcedzamy.
Na początku sezonu młode nasiona można jeść ze skórą, trochę starsze lub mrożone - smaczniejsze będą obrane.
Obieranie bobu jest bardzo proste i ma w sobie coś z zabawy. Skórę należy z jednej strony nadgryźć, a nasiono lekko przycisnąć - zielony środek sam łatwo wskoczy do miski (lub prosto do buzi).
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/09/bob-4.html