Wykonanie
Niedawno kupiłam książkę "What
Katie Ate. Recipes and other bits &
bobs"
Katie Quinn Davies . Znałam jej blog, ale dopiero papierowa wersja zwróciła moją uwagę. Na razie nie wydano jej po polsku, ale myślę, że prędzej czy później to nastąpi. Dlatego ta recenzja na pewno Wam się przyda;) Zresztą wersja angielska też nie jest trudno dostępna. Jeśli gdzieś na nią traficie, pewnie tak jak ja nie będziecie się mogli od niej oderwać;) Niby niezbyt lubię taki bardzo "bałaganiarski" (a przy tym dokładnie dopracowany i raczej nierealistyczny) styl fotografowania, ale te zdjęcia naprawdę mi się spodobały . Sami popatrzcie. To tylko kilka przykładów z książki, w której prawie każdemu spośród ponad stu przepisów towarzyszy piękna ilustracja. Zwraca uwagę również ciekawe zestawienie różnych czcionek i rodzajów tła, co tylko w pierwszej chwili wydaje się męczące.
Książkę podzielono na osiem rozdziałów, kolejno: porady, śniadania, lunche, sałatki, przekąski i
napoje, obiady, przystawki i sosy oraz desery. Szczególnie ciekawe wydają mi się sałatki i desery, choć w zasadzie wszystkie przepisy są godne uwagi. Możemy przygotować na ich podstawie m.in. kanapki z pulled
pork, pieczonego
kurczaka z sosem
cytrynowym,
młode ziemniaki ze
szparagami i
kaparowym dressingiem,
czekoladowe bezy czy ciasto z
rozmarynem i krwistą
pomarańczą. Przydatne mogą być też wskazówki umieszczone w pierwszym rozdziale (ale są skierowane głównie dla początkujących) i zdjęcia przedstawiające przygotowanie niektórych dań krok po kroku, jak to poniżej. Wszystko to czyni "What
Katie Ate" jedną z kilkunastu moich ulubionych książek kulinarnych;)
"What
Katie Ate. Recipes and other bits &
bobs"
Katie Quinn Davieswyd. Collins, 129 zł