Wykonanie
Cześć =) Gotowana
marchewka, to znany i lubiany dodatek do wszelkich dań obiadowo-kolacyjnych, a szczególnie, gdy towarzyszy jej nieodzowny kompan -
groszek =)Dziś zapraszamy na
marchewkę w nieco innym wydaniu i bardziej wyostrzonym smaku: z dodatkiem
czosnku i
pietruszki.
Marchewka duszona z
masłem to dodatkowo duża dawka witaminy A dla organizmu =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):- 2 łyżki
masła- 2-3 ząbki
czosnku- 5-6
marchewek- kilka łyżek
wody- 2-3 łyżki drobno posiekanych listków
pietruszkiSposób wykonania:1) Na przykrywanej patelni rozgrzewamy
masło (na średnim ogniu) i dodajemy pokrojony w plasterki
czosnek. Smażymy mieszając ok. 1 minutę.
Czosnek nie powinien się zarumienić, tylko lekko podgrzać i uwolnić swój nęcący zapach.2) Dodajemy
marchewkę pokrojoną w 2-3 milimetrowe plastry, mieszamy i dodajemy kilka łyżek
wody, tak aby na patelni mogła wytworzyć się para. Przykrywamy, zmniejszamy gaz i dusimy około 10 minut, do miękkości.3) Odkrywamy patelnię, dodajemy
pietruszkę, mieszamy wszystko i gotujemy jeszcze chwilę, odparowując resztki cieczy z patelni.Smacznego =)Agnieszka