ßßß Cookit - przepis na - łosoś

- łosoś

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ryby i jem je bardzo często. Łosoś jednak jest rybą, do której staram się dopiero przekonać, ponieważ jest to ryba specyficzna.
Łosoś ma pomarańczowo - różowe mięso i zawiera mnóstwo witamin.
Na dobre zadomowił się na polskich stołach.
Łosoś jest rybą morską. Najczęściej spotykany w polskich sklepach jest łosoś norweski i pacyficzny. Łosoś bałtycki z kolei zagrożony jest wyginięciem.
Jedna porcja łososia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas.
Dziś chciałbym zaprezentować przepis na łososia, który dostałem od mojej czytelniczki
i zarazem koleżanki - Agnieszki, która pomaga prowadzić mi tego bloga =)
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:
- łosoś
- kuskus
- brokuły
- pieczarki
- mieszanka ziół włoskich
- ostra papryka
Sposób wykonania:
1) Ważne jest, żeby łosoś był świeży i gruby. Kroimy go na kawałki, przyprawiamy ziołami włoskimi i ostrą papryką, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C nie dłużej niż 15 minut, żeby w środku był apetycznie wilgotny i aksamitny.
2) Pieczarki podsmażamy na patelni.
3) Brokuły gotujemy (możemy ugotować go również na parze). W przypadku brokuła należy uważać, żeby go nie rozgotować.
4) Osobno gotujemy również kuskus.
Smacznego =)
A do tego - obowiązkowo lampka dobrego wina
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/osos-pieczony.html