ßßß Cookit - przepis na Makowiec na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej!

Makowiec na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie makowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że bardzo prosty w wykonaniu!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
NA CIASTO KRUCHE:
- 3 żółtka
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR
- 1 łyżka śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut.
MAK:
- 1 puszka gotowej masy makowej
- paczka bakalii
- 100 ml koniaku
- 4 krople zapachu pomarańczowego
- 3 białka
Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się macerowały.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Wszystkie w/w składniki wymieszaj.
Wyłóż na wylepioną ciastem tortownicę.
Piecz 60 minut w 185 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) włącz termoobieg.
Makowca po wystudzeniu polej polewą czekoladową!
Gotowe!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-kruchym-spodzie-z-maki.html