Wykonanie
Zastanawiałam się nad nazwaniem tego przepisu, pomyślałam więc o
marmoladce, ale z kolei zaczęłam się zastanawiać: "
papryka to w końcu
owoc czy warzywo?" Otóż tradycyjnie warzywami nazywamy jadalne części roślin, które nie kojarzą się ze
słodyczą, bo te z kolei nazywamy
owocami. Dlatego też np.
pomidor kojarzy się nam mimowolnie z warzywem, jednak dla rośliny która go zrodziła jest
owocem. Analogicznie jest z
papryką. Po długich dywagacjach pozostaje przy marmoladzie :) Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, jaj, pieczeni i deserów.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2013_slash_09_slash_paprykowa-marmolada/l/89609376.jpg)
Składniki:1 ½ kg
czerwonej papryki1 kg
cukru2 łyżeczki kwasku
cytrynowegoAromat cytrynowyWykonanie:
Paprykę umyć, oczyścić z nasion i zmielić. Następnie dodać
cukier i gotować 15 minut na wolnym ogniu. Całość wymieszać, dodać kwasek i kilka kropli
aromatu cytrynowego. Przelać do małych słoiczków, pasteryzować 15 minut.