Wykonanie
Gdy zaczynała kwitnąć róża u mojej mamy zrobiłam mnóstwo ucieranej , której używam do pączków rogalików....i którą uwielbiam jeść samą prosto ze słoika:) Ponownie róża zaczęła kwitnąć , wiec pomyślałam o aromatycznym soku z
płatków...no i mam, zrobiłam...zachwyca kolor i zapach:) Produkcja trwa nadal...Składniki;
cytryna,50 dkg
cukru,1/4 łyżeczki kwasku
cytrynowego,Wykonanie:
Płatki oczyszczamy. Wkładamy do słoja wraz z pokrojoną na plastry, uprzednio wyszorowaną
cytryną.Zalewamy 1 litrem przegotowanej letniej
wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Zlewamy sok do garnka. Wyciskamy
płatki. Dosypujemy
cukier i kwasek
cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy 5-7 minut.