Wykonanie
Połączenie
jeżyn ze słodką pianką to dla mnie strzał w dziesiątkę, bo choć
owoce były bardzo dojrzałe i słodkie, gdy zrywaliśmy je z krzaka, to w cieście są wyczuwalnie kwaskowate. Kochani, ciasto wyszło bardzo smaczne i pewnie jeszcze je kiedyś chętnie upiekę.
Składniki na blaszkę 25 x 33 cm :Ciasto :3 szklanki
mąki pszennej200 g. miękkiego
masła3
żółtka3/4 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka gęstej
śmietanyPianka :3
białkamała szczypta
soli3 łyżki
cukruDodatkowo :600-700 g świeżych
jeżyn2-3 łyżki
bułki tartej lub bardzo drobno pokruszonych
herbatnikówPrzygotowanie :Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i zagniatam do momentu gdy się połączą. Wylepiam
ciastem blachę wyłożoną papierem (bez natłuszczania), nakłuwam powierzchnię widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut. W tym czasie ubijam
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę, po czym ubijając dodaję po łyżce
cukier. Wyjmuję ciasto i z mniejszam temperaturę piekarnika do 160 stopni C. Na podpieczone ciasto wykładam
jeżyny-powinny przykryć jego powierzchnię pojedynczą warstwą.
Jeżyny równomiernie oprószam
bułką tartą, a następnie na nie wykładam ubitą pianę, lekko wciskając ją w
owoce. Wstawiam blachę do piekarnika jeszcze na ok. 30 minut - piana powinna się dość mocno zarumienić. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.Przepis autorski.