ßßß Cookit - przepis na Placek z jeżynami i pianką

Placek z jeżynami i pianką

nazwa

Wykonanie

Połączenie jeżyn ze słodką pianką to dla mnie strzał w dziesiątkę, bo choć owoce były bardzo dojrzałe i słodkie, gdy zrywaliśmy je z krzaka, to w cieście są wyczuwalnie kwaskowate. Kochani, ciasto wyszło bardzo smaczne i pewnie jeszcze je kiedyś chętnie upiekę.
Składniki na blaszkę 25 x 33 cm :
Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
200 g. miękkiego masła
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany
Pianka :
3 białka
mała szczypta soli
3 łyżki cukru
Dodatkowo :
600-700 g świeżych jeżyn
2-3 łyżki bułki tartej lub bardzo drobno pokruszonych herbatników
Przygotowanie :
Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i zagniatam do momentu gdy się połączą. Wylepiam ciastem blachę wyłożoną papierem (bez natłuszczania), nakłuwam powierzchnię widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut. W tym czasie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym ubijając dodaję po łyżce cukier. Wyjmuję ciasto i z mniejszam temperaturę piekarnika do 160 stopni C. Na podpieczone ciasto wykładam jeżyny-powinny przykryć jego powierzchnię pojedynczą warstwą. Jeżyny równomiernie oprószam bułką tartą, a następnie na nie wykładam ubitą pianę, lekko wciskając ją w owoce. Wstawiam blachę do piekarnika jeszcze na ok. 30 minut - piana powinna się dość mocno zarumienić. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/09/placek-z-jezynami-i-pianka.html