Wykonanie
Dostałam za zadanie upiec jakieś smaczne ciasto z
owocami, a że raczej wolę szukać nowego niż powtarzać znajome, oczywiście wymyśliłam je od a do z. Spód ciasta jest dość kruchy, górna warstwa to
biszkopt zapieczony na owocach, dzięki
czemu jest wilgotny. Zresztą przykrywa go warstwa kajmaku z
kokosem. W środku jest sporo
śliwek,
malin i
jeżyn, i również warstwa kajmaku.Polecam Kochani, ciasto jest bardzo smaczne i reprezentacyjne.
Składniki na blachę 25 x 33 cm :Ciasto na spód :2 szklanki
mąki pszennej2
żółtka (
białka do drugiego ciasta)100 g. miękkiego
masła2 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietany0,5 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaCiasto
biszkoptowe :4
jajka2
białka (ze składników ciasta na spód)1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo :460 do 500 g. masy kajmakowej100 g.
wiórków kokosowych200-300 g. połówek
śliwek (u mnie węgierki)1 szklanka
jeżyn1 szklanka
malin - można użyć
mrożonych owocówPrzygotowanie :Składniki ciasta na spód zagniatam w jednolite, elastyczne ciasto i wyklejam nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwam powierzchnię ciasta widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, aż lekko się zarumieni. W międzyczasie ubijam j
ajka z
cukrami na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Kajmak mieszam z wiórkami kokosowymi. Odkładam 3 pełne łyżki kajmaku, a resztę rozsmarowuję na podpieczonym spodzie. Na warstwie kajmaku układam połówki
śliwek, na nich
maliny i
jeżyny. Na
owoce wlewam ciasto
biszkoptowe i ponownie wstawiam blachę do piekarnika na 30 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem, czy górna warstwa jest upieczona, po czym na gorącym cieście rozsmarowuję pozostały kajmak, oprószam go lekko wiórkami i wstawiam jeszcze na kilka minut do piekarnika.Przepis autorski.