Seler naciowy najczęściej jemy na surowo, jednak zdarza mi się przygotowywać go również na ciepło. Przepis na selera duszonego z masłem i czosnkiem jest jednym z najpopularniejszych na blogu, więc najwyraźniej wiele osób szuka innego zastosowania dla tego warzywa.Dziś podrzucę Wam pomysł na pyszną potrawkę z tym warzywkiem: z pomidorem, odrobiną kardamonu i natką pietruszki.Składniki :1 opakowanie selera naciowego1 duży pomidor1 łyżka masła2-3 łyżki posiekanej natki pietruszkimała szczypta kardamonusól, pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte łodygi selera (bez natki) kroję w cienkie plasterki i przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem. Lekko go solę i pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, smażę 7-8 minut. Pomidora kroję w kostkę (można go wcześniej obrać ze skórki) i dodaję do selera, dodaję także posiekaną natkę pietruszki. Łącznie duszę warzywa ok. 25 minut, na koniec doprawiam solą i pieprzem.Przepis autorski.