Wykonanie
Moje
śmietankowe naleśniki mogą być zarówno pysznym deserem, jak również śniadaniem czy obiadem. Różnią się smakiem od tradycyjnych, są trochę trudniejsze w smażeniu, ale na pewno są warte trochę większego wysiłku. Dodatki to aksamitny
serek, niezbyt słodki
dżem truskawkowy mojej własnej produkcji i świeże
truskawki.
Składniki na 6 naleśników (patelnia średnicy 16 cm):2
jajka2 pełne łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego6 płaskich łyżek
mąki pszennej1/3 szklanki
śmietanki 30%do 0,5 szklanki lekko gazowanej
wody mineralnejDodatkowo :
olej do smażenia5 łyżek kanapkowego
serka śmietankowego plus
cukier puder do smaku
dżem truskawkowy (najlepiej własny)kilka świeżych
truskawekPrzygotowanie :
Jajka miksuję z
cukrem waniliowym i pudrem na bardzo puszysty kogel-
mogel, dodaję
śmietankę i stopniowo
mąkę,a gdy ciasto się zagęszcza -także
wodę (nie całą od razu). Gotowe ciasto powinno być konsystencji
śmietany, czyli powinno być bardziej gęste niż zwykłe ciasto naleśnikowe. Rozgrzewam troszkę
oleju na patelni i wylewam porcję ciasta, obracając patelnią by cała jej powierzchnia pokryła się
ciastem. Naleśniki smażę na średnim ogniu, rumieniąc je z obu stron. Uwaga - są słodkie, więc dość łatwo się przypalają. Ciepłe podaję przełożone
serkiem, z
dżemem i pokrojonymi w kawałki
truskawkami.Przepis autorski.