Wykonanie
Masa do
wafli, którą chcę Wam zaproponować, jest bardzo smaczna, dobrze zastyga, ale też pozostaje lekko wilgotna, dzięki
czemu gotowe
wafelki nie są twarde. Mojej nadałam smak
wanilii i irish cream, możecie oczywiście wybrać swoje ulubione smaki.
Na całe opakowanie
wafli podwójcie składniki masy.Składniki:3,5 dużego
waflaMasa ciemna :0,5 kostki
margaryny Kasia lub 125 g.
masła0,5 szklanki
cukru1/3 szklanki
mleka1 szklanka gładkiego
mleka w proszku2 czubate łyżki
kakaokilka łyżek
syropu irish creamMasa jasna :0,5 kostki
margaryny Kasia lub 125 g.
masła0,5 szklanki
cukru1/3 szklanki
mleka2 szklanki gładkiego
mleka w proszkukilka łyżek
syropu waniliowegoPrzygotowanie :
Wafle kroję na pół. Do dwóch garnków z grubym dnem wlewam po odrobinie
wody, dodaję do obu po pół
margaryny (
masła) i
cukier, podgrzewam do rozpuszczenia.Masa jasna: ciągle podgrzewając dodaję płynne
mleko i
syrop waniliowy, gotuję na małym ogniu kilka minut. Zdejmuję garnek z ognia, studzę 5 minut i do ciągle jeszcze dość gorącego płynu stopniowo, ucierając, dodaję
mleko w proszku. Mieszam intensywnie, aż powstanie gładka i jednolita masa.Masa ciemna: ciągle podgrzewając dodaję płynne
mleko i
kakao, gotuję na małym ogniu, dolewam
syrop. Zdejmuję z ognia, lekko studzę, dodaję stopniowo
mleko w proszku i mocno ucieram masę.Jeszcze ciepłe masy wykładam na przemian na
wafle, aż do wykończenia (powinno być 7 warstw
wafli). Przełożone
wafle pozostawiam do całkowitego ostudzenia, przyciśnięte np. deską do krojenia. Gdy całkowicie zastygną, kroję w trójkąty lub kwadraty lub w cienkie plastry.Przepis autorski.