ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowe ciasto

Dwukolorowe ciasto

nazwa

Wykonanie

Puszyste i mięciutkie ciasto ucierane będzie mi uprzyjemniać popołudnie na działce :) Pielenia mam dużo, postanowiłam więc że przynajmniej zafunduję sobie miłą półgodzinną przerwę na kawę, no i ciasto będzie jak znalazł. Nie upiększałam go ani polewą, ani pudrem, bo smakuje tak doskonale, że nie chcę już nic zepsuć ;)
Składniki (blaszka 12 x 24 cm):
1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
3 jajka
200 g. miękkiego masła
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3-4 krople olejku migdałowego
3-4 krople olejku arakowego
1 łyżeczka kakao
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie :
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą, białą masę, po czym dalej ucierając wbijam po 1 jajku. Gdy składniki się połączą, dodaję śmietanę, miksuję chwilę, po czym dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę miksuję jeszcze kilka minut. Dzielę ciasto na pół, do jednej części dodaję kakao i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy.
Foremkę smaruję dokładnie masłem i oprószam mąką. Wykładam po łyżce każdego ciasta naprzemiennie, jak na zdjęciu, lekko wygładzam, by się połączyły. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 50 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Pozostawiam do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/04/dwukolorowe-ciasto.html