Wykonanie
Wafle na zachciewajkę, na takie: mamo, a jest coś słodkiego?Dobrze znaną masę odmieniłam trochę, dodając do niej masę marcepanową, która też stanowi piękne zwieńczenie mojego
waflowego torcika :)
Składniki:3 lub 6 dużych
wafli (przy 6 trzeba podwoić resztę pozostałych składników)250 g.
margaryny1 szklanka
cukru pudru2 pełne łyżki ciemnego
kakao1 szklanka gładkiego
mleka w proszku200 g. masy marcepanowejodrobina
wodyPrzygotowanie:Do rondelka z grubym dnem wlewam odrobinę
wody, dodaję
margarynę, lekko ją rozpuszczam. Dodaję
cukier puder i
kakao, chwilę gotuję razem na małym ogniu, by powstała jednolita, gładka masa. Dodaję połowę masy marcepanowej w kawałkach, mieszam do jej rozpuszczenia. Zestawiam z ognia, lekko studzę i do jeszcze ciepłej masy, energicznie ucierając, dodaję
mleko w proszku. Powstałym kremem smaruję po kolei
wafle (smaruję trzy, po czym kroję je na pół i składam w jeden torcik, przy 6 nie trzeba składać). Pozostałą część masy marcepanowej delikatnie rozwałkowuję podsypując
cukrem pudrem i rozkładam na górze.Przepis autorski.