Wykonanie
Bardzo polecam Wam te
ciastka! I stwierdzam, że są najlepsze, choć sama je wymyśliłam :) Powstały już kilka lat temu, gdy eksperymentowałam z piernikami. Są bardzo kruche i naprawdę smaczne. Ważnym składnikiem jest
mąka kukurydziana - ona powoduje że nie są twarde, ale są chrupiące. Pokażę jeszcze pewnie dziś jak można je dekorować, ale może ktoś już będzie chciał upiec
ciastka:) Warto, bo bez problemu przechowają się w puszce do świąt. Pięknie także wyglądają i pachną na choince...
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
mąki kukurydzianej6
żółtek1 szklanka
cukru pudru1 szklanka płynnego
miodu1,5 kostki ciepłej, rozpuszczonej
margaryny1 łyżka
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru waniliowego5 łyżek
przyprawy korzennej lub do pierników1 łyżka
cynamonuPrzygotowanie:Wszystkie składniki zagniatam w elastyczne, miękkie ciasto, po czym schładzam je pół godziny w lodówce. Rozwałkowuję placki grubości ok. 0,4 mm i wykrajam
ciastka. układam je na blachach wyłożonych papierem i piekę partiami w temperaturze 180 stopni C.( termoobieg)- ok. 15 minut, kontrolując by się nie spiekły.Przepis autorski.