Wykonanie
Małe słodkie wspomnienie z dziecinnych lat. Łakomy wzrok, skrzętnie oblizywane palce i przekonanie, że to jedna z najlepszych rzeczy na świecie :)
Składniki:0,5 kostki
margaryny1/4 szklanki
mleka skondensowanego0,5 szklanki
cukru2 pełne łyżki
kakao1 szklanka
mleka w proszku2-2,5 szklanki
ryżu preparowanegoPrzygotowanie:W rondelku z grubym dnem rozpuszczam
margarynę z
cukrem i
mlekiem skondensowanym, dodaję
kakao i gotuję na niewielkim ogniu, aż masa będzie gładka. Zestawiam z ognia, lekko studzę i dodaję
mleko w proszku, a następnie
ryż preparowany w takiej ilości, by dało się lepić kulki. Przygotowane kulki odkładam do zastygnięcia. Przechowuję do kilku dni w zamkniętym pojemniku.Przepis ze wspomnień.