Wykonanie
Na porannym spacerze po mojej ukochanej łące - mam wrażenie że teraz jest najpiękniejsza, najobfitsza- zerwaliśmy sporo pięknych, młodziutkich pokrzyw. Aż prosiły się, by je zauważyć i jakoś wykorzystać. Nawet lekko poparzone paluchy nie odebrały mi nic z przyjemności jaką miałam z tego spaceru :)A po powrocie i krótkiej chwili mogliśmy spróbować tego oto bardzo smacznego i orzeźwiającego
napoju :
Składniki na 1 litr:kilka garści świeżo zebranej
młodej pokrzywy1/3 pęczka
natki pietruszki1 czerwony grapefruit1
cytryna2 łyżki
cukru trzcinowego lub
miodu3/4 litra lekko gazowanej
wody mineralnejPrzygotowanie:Pokrzywę dokładnie płuczę w zimnej wodzie, po czym obrywam listki. Łodygi wyrzucam.Wyciskam
sok z grapefruita i
cytryny. Do dzbanka blendera wkładam pokrzywę, porwaną na kawałki
pietruszkę z łodygami,
cukier i wyciśnięte
soki , miksuję drobno. Uzupełniam
wodą mineralną, ewentualnie jeszcze dosładzam. Przecedzam przez sitko żeby pozbyć się liścianych farfocli :) Przelewam do szczelnie zamykanej butelki. Koktajl można w lodówce przechować 2-3 dni.Przepis autorski.