Wykonanie
            Utarło się jakoś, że ten 
likier przygotowuję zimą, pewnie dlatego że pasuje do koca, książki i zmroku :) Ale jest tak pyszny, że nie ma sensu ograniczać się tylko do jesiennej czy zimowej 
pory. Aksamitnie gładki, 
mleczno-
kawowy, na poprawę nastroju czy po prostu sączony dla przyjemności - doskonały....A może macie ochotę na 
likier czekoladowy?




Składniki na ok. 1 litr2 puszki słodzonego 
mleka skondensowanego1 szklanka 
czystej wódki1,5 szklanki bardzo mocnej zaparzonej 
kawyPrzygotowanie:Puszki 
mleka ( oczywiście zamknięte :)) gotuję przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu; w tym czasie 
mleko zgęstnieje i 
zrobi się z niego masa jak na 
toffi. Studzę 
mleko, przekładam do głębokiej miski, dolewam 
wódkę i miksuję dokładnie. Dolewam 
kawę ( przygotowuję ją z rozpuszczalnej, 
kawę parzoną trzeba przelać przez jak najdrobniejsze sitko). Przelewam 
likier do butelek, szczelnie zakręcam. 
Likier-gdy będzie zupełnie zimny - gęstnieje, ewentualnie można go rozrzedzić dodatkową porcją 
kawy. Można go przechowywać do 3 miesięcy.Przepis autorski.






