Wykonanie
Składniki:2-3 łyżki
masła150 g
koncentratu pomidorowegomąka1 średniej wielkości
cebulacukiersól,
pieprzśmietanka 12%Przygotowanie:Kroimy
cebulkę drobno. W garnuszku roztapiamy
masło i dosypujemy
cebulkę. Dosypujemy
mąkę, robimy zasmażkę.Dolewamy
wody tyle mniej więcej ile chcemy sosui mieszamy gotując. Sos powinien zgęstnieć.Dodajemy koncertant
pomidorowy(Tyle, aby sos miał przyzwoitą barwę, a nie był za blady).Doprawiamy dużą ilością
pieprzu,szczyptą
cukru i
solą do smaku .Gdy
sos jest gotowy, wyłączamy go.Po kilku minutach dolewamy powoli trochę
śmietanki i mieszamy.Nie powinniście się martwić jak za pierwszym razem wyjdzie wam za płynny sos.Wtedy można dodać do gotującego się jeszcze sosu trochę
mąki rozrobionej z
wodą.Z czasem proporcje dodawania odpowiedniej ilości
mąki na początku dopracujecie.Sama robię to na oko i ciężko mi podać konkretną ilość.Do gotującego się sosu można dodać pokrojoną
parówkę.Można podawać z
makaronem.