Wykonanie
Za oknem coraz zimniej. Ostatnio ciągle towarzyszy Nam listopadowa plucha, a dzień kończy się stanowczo za szybko. Takie warunki z całą pewnością nie napawają entuzjazmem. Mam nadzieję, że dzisiejsza propozycja na zapiekankę z
serem doda Wam choć trochę pozytywnej energii i wywoła na Waszych twarzach promienny uśmiech.
Składniki:(Porcja dla 3-4 osób)2
serki topione1 łyżka
masła2 łyżki
śmietany 18 %300 g.
makaronu rurki lub świderki100 g.
żółtego sera1 kostka bulionowa, rozpuszczona w 2 i ½ szklanki
wody1 i 1/2 łyżki
mąkiEtapy przygotowania:Do posmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy
makaron.W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
serki topione i wlewamy 2 i ½
bulionu . Całość gotujemy do momentu, aż
serki się rozpuszczą. Na koniec dodajemy
śmietanę i zagęszczamy
mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody. Jeżeli mamy
szczypiorek również możemy go dodać. Razem wszystko przez chwilę gotujemyGorącym sosem zalewamy
makaron, tak aby go w całości zakryć. Posypujemy
startym serem na grubych oczkach lub kładziemy
ser w plastrach. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. I możemy delektować się pysznym smakiem !!
Smacznego!!