ßßß Cookit - przepis na Danie jednogarnkowe: karkówka z ziemniakami i cebulką

Danie jednogarnkowe: karkówka z ziemniakami i cebulką

nazwa

Wykonanie

Zapewne mało która z Nas lubi widzieć po obiedzie stertę naczyń do zmywania. Dzisiajszy oprzepis dedykuję wszystkim tym którzy nie lubią zmywać lub po prostu nie mają na to czasu. Danie jest smaczne i sycące. W sam raz na zimowe popołudnia. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
(porcja dla 3 osób)
500g. wieprzowiny (może być łopatka lub karkówka)
10 średnich ziemniaków
2 średnie cebule
1 por (opcjonalnie)
2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona
Etapy przygotowania:
1. Cebulę kroimy w półksiężyce i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy na złoty kolor. Wieprzowinę kroimy z grubą kostkę, przyprawiamy i dodajemy do podsmażonej cebuli. Całość gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas podlewając wodą, aby potrawa się Nam nie przypaliła.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy z grubą kostkę, a por kroimy w krążki.Oba składniki dodajemy do naszej potrawy po upływie 20 minut. Wszystkie składniki razem gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut. Do momentu aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Pamiętajmy aby od czasu do czasu dolać niewielką ilość wody, aby nic nam nie przywarło.
3. Jeżeli chcemy aby nasza potrawa nabrała ostrzejszego smaku na sam koniec dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/dania-obiadowe/danie-jednogarnkowe-karkowka-z-ziemniakami-i-cebulka