Wykonanie
Zapewne mało która z Nas lubi widzieć po obiedzie stertę naczyń do zmywania. Dzisiajszy oprzepis dedykuję wszystkim tym którzy nie lubią zmywać lub po prostu nie mają na to czasu. Danie jest smaczne i sycące. W sam raz na zimowe popołudnia. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:(porcja dla 3 osób)500g.
wieprzowiny (może być
łopatka lub
karkówka)10 średnich
ziemniaków2 średnie
cebule1
por (opcjonalnie)2 łyżki
przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka mielona
Etapy przygotowania:1.
Cebulę kroimy w półksiężyce i wrzucamy do garnka z rozgrzanym
olejem. Smażymy na złoty kolor.
Wieprzowinę kroimy z grubą kostkę, przyprawiamy i dodajemy do podsmażonej
cebuli. Całość gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas podlewając
wodą, aby potrawa się Nam nie przypaliła.2.
Ziemniaki obieramy i kroimy z grubą kostkę, a
por kroimy w krążki.Oba składniki dodajemy do naszej potrawy po upływie 20 minut. Wszystkie składniki razem gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut. Do momentu aż
ziemniaki i
mięso będą miękkie. Pamiętajmy aby od czasu do czasu dolać niewielką ilość
wody, aby nic nam nie przywarło.
3. Jeżeli chcemy aby nasza potrawa nabrała ostrzejszego smaku na sam koniec dodajemy dwie łyżki
przecieru pomidorowego.
Smacznego !!