ßßß Cookit - przepis na Banoffee na owsianych ciasteczkach

Banoffee na owsianych ciasteczkach

nazwa

Wykonanie

Jest to słynny angielski przysmak. Słodki, a nawet bardzo słodki. Kremowy, dziecinnie prosty i niebiańsko pyszny. Nie da sie ukryć, że nie jest to zbyt dietetyczny deser (1 porcja zawiera ok. 564 kcal), ale wart grzechu. Przygotowanie deseru zajmuje jakiej 15 minut. Nie wymaga też pieczenia. Zachęcam do wypróbowania, może akurat stanie się to Wasz ulubiony deser.
Jest to też świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają wiele czasu na przygotowania, a spodziewają się gości. Tak podany deser z filiżanką dobrego espresso na pewno zrobi dobre wrażenie.
Składniki:
200 g. ciasteczek owsianych (najlepiej z orzechami)
3 średnie banany
200 ml. soku wieloowocowego
150 g. sera mascarpone
250 g. śmietanki 30%
100 g. cukru
do dekoracji: gorzka czekolada
Etapy przygotowania:
1. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy na wolnym ogniu – nie mieszamy, tylko poruszamy rondelkiem. Gdy syrop zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy go z palnika i dodajemy 1/3 szkalnki śmietanki 30%. Mieszamy sos, do momentu, aż będzie gładki. Sos lekko studzimy.
* Zamiast robić sos, możemy też kupić gotową masę krówkową.
2. Banany kroimy w plasterki i zalewamy wieloowocowym sokiem. Śmietankę lekko ubijamy i mieszamy z serkiem mascarpone. Całość wstawiamy do lodówki, aby delikatnie zgęstniała.
3. Owsiane ciasteczka łamiemy na kawałki i wkładamy na dno szklanek. Na ciastkach ukladamy warstwę odsączonych bananów i zalewamy je sosem toffi. Na wierzch wykładamy śmietankę z mascarpone i dekorujemy startymi wiórkami czekolady.
Prawda, że proste?
Smacznego!!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/banoffee-na-owsianych-ciasteczkach