Wykonanie
Jest to słynny angielski przysmak. Słodki, a nawet bardzo słodki. Kremowy, dziecinnie prosty i niebiańsko pyszny. Nie da sie ukryć, że nie jest to zbyt dietetyczny deser (1 porcja zawiera ok. 564 kcal), ale wart grzechu. Przygotowanie deseru zajmuje jakiej 15 minut. Nie wymaga też pieczenia. Zachęcam do wypróbowania, może akurat stanie się to Wasz ulubiony deser.Jest to też świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają wiele czasu na przygotowania, a spodziewają się gości. Tak podany deser z filiżanką dobrego
espresso na pewno
zrobi dobre wrażenie.
Składniki:200 g.
ciasteczek owsianych (najlepiej z
orzechami)3 średnie
banany200 ml.
soku wieloowocowego150 g.
sera mascarpone250 g.
śmietanki 30%100 g.
cukrudo dekoracji:
gorzka czekoladaEtapy przygotowania:1. Do rondelka wsypujemy
cukier, dodajemy 4 łyżki
wody. Podgrzewamy na wolnym ogniu – nie mieszamy, tylko poruszamy rondelkiem. Gdy
syrop zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy go z palnika i dodajemy 1/3 szkalnki
śmietanki 30%. Mieszamy sos, do momentu, aż będzie gładki. Sos lekko studzimy.* Zamiast robić sos, możemy też kupić gotową masę
krówkową.2.
Banany kroimy w plasterki i zalewamy
wieloowocowym sokiem.
Śmietankę lekko ubijamy i mieszamy z
serkiem mascarpone. Całość wstawiamy do lodówki, aby delikatnie zgęstniała.3. Owsiane
ciasteczka łamiemy na kawałki i wkładamy na dno szklanek. Na ciastkach ukladamy warstwę odsączonych
bananów i zalewamy je sosem
toffi. Na wierzch wykładamy
śmietankę z
mascarpone i dekorujemy startymi wiórkami
czekolady.Prawda, że proste?
Smacznego!!