Wykonanie
Jest to jeden z najbardziej popularnych deserów w Portugalii. Można go znaleść niemalże w każdej restauracji w tamtym rejonie. Często podawany jest również jako deser po obiedzie. Jest cudownie słodki, opruszony
cynamonem i bardzo bardzo łatwy w przygotowaniuŻeby stworzyć to cudo będziecie potrzebować ok. 30 minut. Bardzo dobrze smakuje z filiżanką ulubionej
kawy.
Składniki:(na ok. 4 porcje)1l
mleka najlepiej 3.2%skórka z 1
cytryny180 g. sypkiego
ryżu150 g.
cukru3
żółtkamielony
cynamonsólEtapy przygotowania:1.
Mleko gotujemy razem ze
skórką z cytryny. W oddzielnym naczyniu gotujemy
ryż zalewając go szklanką
wody. Dodajemy odrobinę
soli. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy
ryż wchłonie całą
wodę zaczynami stopniowo dodawać zagotowane
mleko. Pamiętajmy o częstym mieszaniu gotującego się
ryżu, gdyż bardzo łatwo go przypalić.2.
Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy do nich nieco zagotowanego
ryżu. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do reszty gotującego się
ryżu. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty ciągle mieszając. Gdy
ryż będzie już miękki, ściągamy go z ognia i przekładamy do niewielkich salaterek. Dekorujemy zmielonym
cynamonem.
Smacznego !!