ßßß Cookit - przepis na Arroz doce – czyli portugalski ryż na słodko

Arroz doce – czyli portugalski ryż na słodko

nazwa

Wykonanie

Jest to jeden z najbardziej popularnych deserów w Portugalii. Można go znaleść niemalże w każdej restauracji w tamtym rejonie. Często podawany jest również jako deser po obiedzie. Jest cudownie słodki, opruszony cynamonem i bardzo bardzo łatwy w przygotowaniu
Żeby stworzyć to cudo będziecie potrzebować ok. 30 minut. Bardzo dobrze smakuje z filiżanką ulubionej kawy.
Składniki:
(na ok. 4 porcje)
1l mleka najlepiej 3.2%
skórka z 1 cytryny
180 g. sypkiego ryżu
150 g. cukru
3 żółtka
mielony cynamon
sól
Etapy przygotowania:
1. Mleko gotujemy razem ze skórką z cytryny. W oddzielnym naczyniu gotujemy ryż zalewając go szklanką wody. Dodajemy odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy ryż wchłonie całą wodę zaczynami stopniowo dodawać zagotowane mleko. Pamiętajmy o częstym mieszaniu gotującego się ryżu, gdyż bardzo łatwo go przypalić.
2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich nieco zagotowanego ryżu. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do reszty gotującego się ryżu. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty ciągle mieszając. Gdy ryż będzie już miękki, ściągamy go z ognia i przekładamy do niewielkich salaterek. Dekorujemy zmielonym cynamonem.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/arroz-doce-czyli-portugalski-ryz-na-slodko