Wykonanie
Dyniowe bułeczki z czarnym
sezamem idealne na śniadanie i nie tylko. Dodatek puree z dyni cudnie barwi bułeczki i czyni je zdrowszymi, ponieważ
dynia wszystkiego ma dużo: minerałów, witamin, antyoksydantów i błonnika. Jedyne czego ma mało - to kalorii - pewnie dlatego bardzo polecana przez dietetyków. Puree
dyniowe najlepiej przygotować na bazie
dynii upieczonej w piekarniku, bo w tej postaci jej smak staje się bardziej skoncentrowany i głębszy. Bułeczki choć upieczone z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej są wyjątkowo puszyste i deklikatnie słodkie dzięki dodatkowi
dyniowego puree. Idealne z domowym
dżemem, ale smaczne także z wytrawnymi dodatkami.

Składniki:400 g
mąki orkiszowej(300 g jasnej 630 i 100 g pełnoziarnistej)200 g puree z
dynii220 g
mleka pół na pół z
wodą2 łyżeczki
drożdży instant1 łyżka
miodu1 łyżeczka
kardamonu1 płaska łyżeczka
solidodatkowo:2 łyżki czarnego
sezamu1 żółtko+ 2 łyżki
mleka
Wykonanie:przygotować puree z
dynii, z przepisu tutajwszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętośćwyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany
mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków i uformować bułeczki. Uformowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostwić do napuszeniawyrośnięte bułeczki posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypać czarnym
sezamem,
makiem,
czarnuszką - czym lubiszpiec w 200`C 16-18 minut. Studzić na kratceSMACZNEGO !