Wykonanie
Czereśnie raczej rzadko są wykorzystywane w ciastach, często słyszę, że się nie nadają. W porównaniu z aromatycznymi, kwaskowatymi
wiśniami faktycznie nie wytrzymują konkurencji. Jednak w tym prostym ucieranym cieście z dodatkiem marcepanu smakują wybornie. Szczególnie smaczne są te duże, soczyste odmiany
czereśni. Ciasto jest wyjątkowo delikatne i bardzo smaczne, a dodatek marcepanu dodaje mu charakteru.Składniki:240 g
mąki orkiszowej jasnej 630

150 g
cukru5
jajek150 ml
oleju rzepakowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g marcepanu800 g
czereśniWykonanie:
czereśnie umyć, wypestkować
makę wymieszać z
proszkiem do pieczeniajajka z
cukrem ubić na puszysty kogel-
mogel. Masa podczas ubijania
potroi objętość. Na minimalnych obrotach miksera partiami dosypywać
mąkę i wlewać
olejciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką. Na tarce jarzynowej zetrzeć marcepan wprost na ciasto. Rozłożyć
czereśnie, delikatnie wciskając marcepan w ciastopiec w 190`C 40-45 minut do zezłocenia. Przed podaniem posypać
cukrem pudremSmacznego!