ßßß Cookit - przepis na Szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu)

Szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu)

nazwa

Wykonanie

Odkąd pojawiły się sezonowe owoce, wciąż szukałam idealnego przepisu na prosty placek z nimi. Poza ciastem na maślance z truskawkami i kruszonką wszystkie miały jakieś wady albo po prostu wychodził zakalec :/ A ja chciałam coś prostego, do przygotowania w kilka minut, ze składników będących zawsze pod ręką (a maślankę akurat nie zawsze mam w domu). Aż w końcu udało się, jest - prosty, banalny przepis na ciasto, do którego można dodać w zasadzie każde owoce i będzie zawsze smakowało przepysznie. Przepis podsunęła mi koleżanka z grupy Domowe Gotowanie .
SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm)
4 jajka
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30-40 dag wydrylowanych czereśni lub innych owoców*
*można dać troszkę więcej owoców ale trzeba później sprawdzać patyczkiem czy ciasto się dopiekło
1. Jajka (całe) utrzeć dokładnie z cukrem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia składników.
2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w szklanej formie (28 cm) więc nie wykładałam jej papierem tylko natłuściłam i posypałam bułką tartą.
3. Wyłożyć ciasto. Na wierzch ułożyć połówki czereśni skórką do dołu (pokryć dokładnie całość, ciasto urośnie więc owoce poodsuwają się od siebie). Piec ok 40 min w 180*C.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/07/szybkie-i-proste-ciasto-z-czeresniami.html