Wykonanie
Truskawki po owsianą kruszonką lub jak kto woli crumble to świetny sposób na pyszny, gorący i szybki deser.
Myli się ten, kto uważa, że
truskawki nie specjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego
octu balsamicznego i
mięty, następnie upieczone - smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a pokochasz ten smak!Składniki na kruszonkę:

100 g
mąki orkiszowej jasnej70 g
ksylitolu lub
cukru70 g
płatków owsianych błyskawicznych80 g
masła1/2 łyżeczki pasty z
waniliiszczypta
soliDodatkowo:400 g
truskawek1-2 łyżki
ksylitolu lub
cukru1 łyżka ciemnego
octu balsamicznego
1-2 łodyżki
mięty (u mnie cytryowa)Wykonannie:
truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe pociąć w ósemki.
Owoce wymieszać z
cukrem,
octem balsamicznym, pokrojonymi drobno listkami
mięty i odstawićwszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dość szybko, by
masło się nie zagrzało, bo wówczas kruszonka straci chrupkośćprzygotowane kokilki lub jedno większe naczynie do zapiekania wypełnić
truskawkami. Resztę powstałego soku rozlać do naczyniek, następnie równomiernie podzielić kruszonkępiec w piekarniku nagrzanym do 200`C 18-20 minut do zrumienienia kruszonki i do momentu jak
owoce zaczną "bulgotać". Najsmaczniejsze są podane na goraco np. z gałką
lodówSMACZNEGO !