ßßß Cookit - przepis na Truskawki pod owsianą kruszonką

Truskawki pod owsianą kruszonką

nazwa

Wykonanie

Truskawki po owsianą kruszonką lub jak kto woli crumble to świetny sposób na pyszny, gorący i szybki deser. Myli się ten, kto uważa, że truskawki nie specjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego octu balsamicznego i mięty, następnie upieczone - smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a pokochasz ten smak!
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki orkiszowej jasnej
70 g ksylitolu lub cukru
70 g płatków owsianych błyskawicznych
80 g masła
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
szczypta soli
Dodatkowo:
400 g truskawek
1-2 łyżki ksylitolu lub cukru
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
1-2 łodyżki mięty (u mnie cytryowa)
Wykonannie:
truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe pociąć w ósemki. Owoce wymieszać z cukrem, octem balsamicznym, pokrojonymi drobno listkami mięty i odstawić
wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dość szybko, by masło się nie zagrzało, bo wówczas kruszonka straci chrupkość
przygotowane kokilki lub jedno większe naczynie do zapiekania wypełnić truskawkami. Resztę powstałego soku rozlać do naczyniek, następnie równomiernie podzielić kruszonkę
piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 18-20 minut do zrumienienia kruszonki i do momentu jak owoce zaczną "bulgotać". Najsmaczniejsze są podane na goraco np. z gałką lodów
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/05/truskawki-pod-owsiana-kruszonka.html