ßßß
Składniki (na ok. 72 sztuki):3 szklanki mąki1 szklanka cukru pudru225 g zimnego masła, pokrojonego w kostkipół łyżeczki soli4 duże żółtka1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoWymieszać mąkę, cukier, masło i sól do uzyskania konsystencji płatków owsianych.W oddzielnej miseczce wymieszać żółtka z ekstraktem waniliowym. Dodać do suchych składników, połączyć, uformować ciasto.Ja użyłam szprycy do ciasteczek, można też uformować wałki o średnicy ok. 5 centymetrów, owinąć folią, schładzać przez 2 godziny, po czym kroić półcentymetrowe plasterki i układać je na blasze.Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 10-15 minut, aż zaczną się rumienić (nie brązowieć).
Przechowywane w szczelnym pojemniku pozostaną kruche. Ja wykładam blaszaną puszkę papierem śniadaniowym, i wywijam go na zewnątrz, aby uszczelnił pokrywkę.