ßßß Cookit - przepis na Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym

Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Czerwona kapusta, zwana też modrą to środkowo - europejski klasyk. Wspaniały, energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu. Szczególnie teraz w listopadzie, gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpiona do wszystkich dań z gęsiny. Super smakuje duszona w cydrze (przepis: tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym. Dzisiejsza wersja jest równie smakowita. Sok pomarańczowy (najlepszy świeżo wyciśnięty) i goździki nadają niezrównanego aromatu, żurawina słodyczy, a imbir delikatnie wyostrza smak. To lekka, dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki.
Składniki:
1/2 kapusty czerwonej
1,5 szklanki soku pomarańczowego
3 goździki
50-60 g suszonej, słodkiej żurawiny
1 jabłko
3-4 cm imbiru
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
kapustę obrać z wierzchnich , zwiędłych liści. Przekroić na pół, wyciąć głąb i poszatkować
jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie w plasterki na oleju podprażyć w rondlu jabłka, dołożyć kapustę, wlać sok pomarańczowy, rozdrobniony imbir, goździki i żurawinę
dusić pod przykryciem, aż będzie miękka, około 45 minut. Czas zależy od tego jak grubo została poszatkowana. Na koniec zakwasić octem lub sokiem z cytryny, do smaku doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/czerwona-kapusta-duszona-w-soku.html