ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno- żytnio- orkiszowy codzienny

Chleb pszenno- żytnio- orkiszowy codzienny

nazwa

Wykonanie

Przegladając zgromadzone zapasy mąkowe odkryłam jeszcze jedną torebkę mąki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować. Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku. Prosty, łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką.
Składniki na 1 bochenek:
250 g odświeżonego zakwasu żytniego
200 g mąki pszennej 550
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki soli
200 ml wody
Wykonanie:
wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się glutenu. Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrastania na około 2 godziny. W międzyczasie chleb 2 razy złożyć. Po drugim złożeniu umieścić ciasto w koszyczku wysypanym mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętości w miedzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`C
wyrośnięty chleb naciąć promieniście i piec w 250`C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220`C i piec kolejne 25 minut
studzić na kratce
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/chleb-pszenno-orkiszowy-codzienny.html