ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny Graham

Chleb pszenny Graham

nazwa

Wykonanie

Cały czas marzy mi się graham, ale taki jak za dawnych lat. I choć wszyscy psioczą na pszenną makę ( ja sama ją powoli eliminuję ze swojej kuchni) to smak pszennego chleba, szczególnie właśnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny. To jedna z pierwszych nieudolnych prób przybliżenia tego smaku grahama sprzed lat. Graham to nie jest, ale chlebek jest tak smaczny, że dzielę się z Wami moim przepisem. Niezwykle prosty i bezproblemowy, bo upieczony w foremce i bardzo, bardzo smaczny.
Składniki na 1 bochenek:
200 g zakwasu pszennego z mąki graham
350 g mąki chlebowej 750
150 mąki graham
1 łyżka otrębów pszennych
300-350 g wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka melasy lub miodu
Wykonanie:
wieczorem przygotować zakwas na mące graham. 1 łyżkę zakwasu żytniego dopełniłam mąką graham i wodą do 200 g. Wymieszć. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc
następnego dnia odmierzyć wszystkie składniki i przygotowany zakwas, umieścić w misie robota i wyrobić gładkie, jednolite ciasto
foremkę wysmarować oliwą i wysypać otrębami pszennymi, wyłożyc ciasto chlebowe. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
nagrzać piekarnik do 230°C
wyrośnięte ciasto posypać mąką i wstawić do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec kolejne 30 minut
studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO :)
Przepis bierze udział w lipcowej akcji "Na zakwasie i na drożdżach". Akcję tym razem prowadzi Łucja z bloga "Fabryka kulinarnych inspiracji".
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/07/chleb-pszenny-graham.html