ßßß Cookit - przepis na Owsiane kwadraty z dżemem - bez jajek

Owsiane kwadraty z dżemem - bez jajek

nazwa

Wykonanie

Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana. Upieczona w całości na blaszce, nie tradycyjnie w formie ciasteczek. Dzięki temu mniej przy nich pracy. Efekt oceńcie sami. Powiem tylko, że owsiane kwadraciki są uzależniające. Upieczone pierwszego dnia, jeszcze ciepłe są tak chrupiące i tak wciągają, że nie można przestać jeść. Upiekłam je w foremce 23x30 cm (może być mniejsza).
Składniki:
300 g płatków owsianych
130 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g syropu ryżowego (dałam jabłkowy)
10 g oleju kokosowego lub słonecznikowego
100 g dżemu lub konfitury
WYKONANIE :
włączyć piekarnik na 180°C
płatki owsiane, mąkę, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sól umieścić w misce i wymieszać. Dodać syrop i olej, następnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać całość do sklejenia się wszystkich składników
połowę ciasta równomiernie rozłożyć w przygotownej foremce, mocno przyciskając grzbietem wilgotnej łyżki
rozprowadzić na cieście konfiturę
wyłożyć drugą część ciasta i wyrównać powierzchnię
piec w 180°C 20 minut
studzić na kratce kuchennej
przed podaniem pociąć w kwadraty
Uwagi: batoniki owsiane można przechowywać w zamkniętej puszce do 2 tygodni. Jako nadzienie można wykorzystać masę orzechową lub z karobu.
Przepis zaczerpnęłam z "Natürlich"- Heft April 2014
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/06/owsiane-kwadraty-z-dzemem.html