Wykonanie
Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana. Upieczona w całości na blaszce, nie tradycyjnie w formie
ciasteczek. Dzięki temu mniej przy nich pracy. Efekt oceńcie sami.
Powiem tylko, że owsiane kwadraciki są uzależniające. Upieczone pierwszego dnia, jeszcze ciepłe są tak chrupiące i tak wciągają, że nie można przestać jeść. Upiekłam je w foremce 23x30 cm (może być mniejsza).Składniki:
300 g
płatków owsianych130 g
mąki orkiszowej1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia170 g
syropu ryżowego (dałam
jabłkowy)10 g
oleju kokosowego lub
słonecznikowego100 g
dżemu lub
konfituryWYKONANIE :
włączyć piekarnik na 180°C
płatki owsiane,
mąkę,
cukier waniliowy,
cynamon,
proszek do pieczenia i
sól umieścić w misce i wymieszać. Dodać
syrop i
olej, następnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać całość do sklejenia się wszystkich składnikówpołowę ciasta równomiernie rozłożyć w przygotownej foremce, mocno przyciskając grzbietem wilgotnej łyżkirozprowadzić na cieście
konfituręwyłożyć drugą część ciasta i wyrównać powierzchniępiec w 180°C 20 minutstudzić na kratce kuchennejprzed podaniem pociąć w kwadratyUwagi: batoniki owsiane można przechowywać w zamkniętej puszce do 2 tygodni. Jako nadzienie można wykorzystać masę
orzechową lub z karobu.Przepis zaczerpnęłam z "Natürlich"- Heft April 2014