Wykonanie
Kto nie lubi, albo nie zna murzynka? To ulubione ciasto większości z nas, szczególnie dzieci, dlatego dziś rodzinny przepis z brulionu zamienia się w posta.Przepis odświeżyłam dodaniem
skórki pomarańczowej, dzięki
czemu jest bardzo aromatyczny, a dodatek
gruszki nadał mu lekkości i
winnego smaku. Murzynek ma cudowny
czekoladowy smak i to bez dodatku
czekolady. Wystarczy dobrej jakości
kakao.Takie ciasto to najlepszy poprawiacz humoru na ponure zimowe dni.Do murzynka można dodać właściwie wszystkie ulubione
owoce wiśnie,
morele,
gruszki,
jabłka czy też
maliny lub nie dodawać ich wcale. Niezwykle proste, pyszne - ciasto - klasyk, ale przepis na najlepszy murzynek jest tylko jeden.Składniki na 2 keksówki:250 g
masła1 1/2 szklanki
cukru4 czubate łyżki
kakao6 łyżek
mleka lub
wodyPowyższe składniki umieścić w rondelku, rozpuścić i zagotować. Połowę szklanki odlać na polewę
ponadto:6
jajek S lub 4 L1 1/2 szklanki
mąki orkiszowej jasnej lub każdej innej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1-2
gruszki - opcjonalnie2 łyżeczki smażonej
skórki pomarańczowejWykonanie:Odzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wymieszać z roztopionymi, lekko przestudzonymi składnikami z garnuszka. Następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać. Można zrobić to przy pomocy rózgi, bez użycia miksera. Na końcu dodać ubitą pianę.Obrać
gruszki i pokroić na mniejsze cząstki.Wylać ciasto do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i na górze ułożyć
owoce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40-45 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe polać pozostawioną w szklance polewą. Życzę smacznego!