Wykonanie
Znacie crumble? To doskonały i bardzo szybki sposób na pyszny, gorący deser, a jednocześnie na zagospodarowanie
owoców. Małe kokilki pełne soczystych
owoców, otulone pierzynką okruchów chrupiącego ciasta i wyglądem i smakiem oczarują każdego. A clou wszystkiego to czas, bo całość serwujemy w ciągu 30 minut. Ta pyszna kruszonka, której głównym składnikiem są
owoce pochodzi z Anglii. Wszystkie jesienne
owoce:
jabłka,
gruszki,
śliwki,
pigwy świetnie się tu sprawdzą.
Składniki na 4 małe naczyńka:100 g
mąki50 g
cukru50 g
masła1
jabłko150-200 g
jeżyn50 g marcepanuWykonanie:Całość można również przygotować w jednej, średniej formie. Jednak uważam, że małe foremki są nie tylko urocze, ale jest to bardziej estetyczny i praktyczny sposób podania crumble.Z
mąki,
cukru i
masła pokrojonego w małe kawałki zagnieść szybko kruszonkę. Trzeba zrobić to w miarę sprawnie, by
masło się nie rozpuściło, bo wtedy okruszki stracą kruchą strukturę i nie będą już chrupkie
Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie szpalty. Wyłożyć na dno kokilekRozkruszyć na nie marcepan, a następnie wyłożyć warstwę
jeżynKruszonkę podzielić na 4 porcje i rozłożyć do żaroodpornych naczyniekWłożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 20 minut, do momentu kiedy kruszonka się zrumieni, a
owoce będą bulgotaćPodawać gorące, choć zimne są równie pyszne.Uwagi : Część
mąki, też pełnoziarnistej lub orkiszowej można zastąpić mielonymi
migdałami,
orzechami,
płatkami owsianymi itd., możliwości jest bez liku, a wszysto zależy od upodobań. Zamiast
cukru -
miód,
stewia lub inny słodzik.
Jeżyny są tak aromatyczne, że nie wymagają innych przypraw, ale już np.
jabłka nie obejdą się bez
cynamonu.SMACZNEGO !