Wykonanie
Ogórek siewny (Cucumis sativus L.) to najstarsze warzywo, znane od 5 tysiecy lat pochodzące z Azji. Do dziś w dzikim stanie porasta zbocza Himalajów. Dzięki wyprawom morskim Krzysztofa Kolumba
ogórek dotarł na kontynent amerykański i do Europy, a król Ludwik XIV jako pierwszy w historii zapoczątkował hodowlę szklarniową
ogórka. Dziś uprawiany jest na całym świecie.
Co znajdziesz w ogórku?Wartość odżywcza
ogórka jest niewielka, ale warzywa te cenione są pod względem dietetycznym, gdyż zawierają dużo związków o charakterze zasadowym. Wpływa to korzystnie na proces trawienia przy jednoczesnym odkwaszaniu organizmu.Wartość żywieniowa
ogórka polega głównie na smaku i usprawnieniu procesu trawienia.
Owoce ogórka zawierają niewielkie ilości witamin, głównie K (wzmacniajacą krzepliwość
krwi) i C oraz niewielkie ilości mikroelementów: potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.Pomagają w usuwaniu
wody z organizmu, dlatego znalazły zastosowanie w dietach odchudzających.Są także niskokaloryczne. 100 g to 39 kcal. Mają działanie oczyszczające.Większość składników znajduje się nie w miąższu, a w skórce. Dlatego te pochodzące z pewnych źródeł i własnej działki jedzmy ze skórką. Surowe
owoce są jednak ciężkostrawne, na pewno nie powinny znaleźć się w diecie dzieci i osób starszych.
Ogórki zawierają askorbinę - enzym, który utlenia witaminę C. Dlatego surowych
owoców nie należy mieszać np. w sałatkach z innymi warzywami, takimi jak
pomidory czy
papryka, gdyż ich wzajemne działanie eliminuje witaminy. Dopiero dodatek
octu winnego neutralizuje działanie askorbiny.Dzięki zdolnościom regenacyjnym soku
ogórkowego, znalazł on ogromne zastosowanie w kosmetyce.
Płatki świeżego
ogórka położone pod oczy doskonale niwelują opuchliznę, a okłady ze świeżych
płatków stosowanych na oczy świetnie nawilżają gałkę oczną.
Ogórki zawierają kukurbitacynę, która odpowiada za ich gorzki posmak. Występuje ona we wszystkich ogórkach, jednak najczęściej jej stężenie jest tak niskie, że nie wyczuwamy gorzkiego posmaku. Zwiększa się, jeśli podczas uprawy
ogórków pojawiają się długie okresy suszy, wahania temperatur oraz jeśli gleba jest uboga w azot.Goryczka zlokalizowana jest w okolicach ogonka. Dlatego obieramy
ogórka zawsze od czubka w kierunku ogonka, by nie rozprowadzić gorzkiego smaku.Wtedy cała
sałatka byłyby już niejadalna.