Wykonanie
Tak gotowa
przyprawa do
ogórków Marsyl to idealne rozwiązanie ..nie trzeba kupować innych składników do
kwaszenia ogórków..w tej
przyprawie jest już wszystko co potrzebne..można jedynie dodać liście
czarnej porzeczki lub
wiśni..
Ogórki przyrządzone w taki sposób po 2-3 dniach nadają się już do zjedzenia..ja robiłam również w słoiczkach ma zimę..pycha..polecam.
ogórkisólwodaBardzo ważne : Za proces
kwaszenia ogórków odpowiedzialne są bakterie beztlenowe . Jeżeli nie chcesz, by
ogórki "skapuciały", to nie dopuść by "wyjrzały" nad "lustro"
wody w słoiku, nawet wtedy kiedy zostały zapasteryzowane.
Ogórki dokładnie umyć i przejrzeć. Z objawami nadpsucia odrzucić.Wrzucić po łyżce stołowej
przyprawy do
kwaszenia ogórków MARSYL na litrowy słoik (można dorzucić listek
porzeczki,
wiśni lub dębu w celu poprawienia twardości
ogórków).
Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając by ich nie gnieść.Przygotować zalewę.Zagotować
wodę i rozpuścić dokładnie
sól w proporcji 40 – 70g
soli na 1 litr
wody (płaska łyżka stołowa to ok. 20 g
soli).Słoje wypełnić gorącą zalewą (ok. 80 C ), zwracając szczególną uwagę by
ogórki były całkowicie zalane
wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń około 1 - 2 cm od nakrętki).Szczelnie zamknąć i pozostawić w temp. pokojowej na 2 – 3 dni ( 18 – 20 st. C ).Najlepiej przechowywać w temp. od 4 – 8 st. C (chłodna piwnica).