Wykonanie
Przełom kwietnia i maja to najlepszy miesiąc na wprowadzenie do menu, mniej znanego gatunku
czosnku, a mianowicie
czosnku niedźwiedziego. Kwitnie od kwietnia do maja i jest to najwłaściwszy czas na jego zbiór. Skąd pochodzi jego nazwa? Według podań ludowych spożywały go po przebudzeniu z zimowego snu niedźwiedzie.
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI , Bärlauch (Allium ursinum) ma liczne zalety jak na
czosnek przystało. Jednak w porównaniu z popularnym
czosnkiem stosowanym w kuchni
czosnek niedźwiedzi to prawdziwy cud natury.Zawiera dużo witaminy A, C i witamin z grupy B. Oprócz walorów
smakowych i zawartości witamin wykorzystywany jest w medycynie ze względu na właściwości prozdrowotne.Ma silne właściwości bakteriobójcze, antynowotworowe, przeciwdziała miażdżycy, obniża ciśnienie
krwi i poziom cholesterolu.Pobudza trawienie i apetyt.Zawiera szereg substancji czynnych,
między innymi
olejki eteryczne, których najwartościowszym składnikiem jest siarka, odgrywająca ważną rolę w przemianie materii. Aktywuje ona całą gamę enzymów odpowiedzialną za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, chemikaliów, pestycydów i innych toksycznych substancji.
Czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w siarkę rośliną w Europie.Posiada 20
razy więcej ANDENOZYNY niż
czosnek zwykły. Ta substancja posiada właściwości witaminy A, C, E i selenu jednocześnie, a te niwelują działanie wolnych rodników w organizmie. Andenoza wpływa korzystnie na krążenie
krwi, szczególnie w obrębie
serca i głowy. Warto wypróbować przy migrenie i szumach usznych.
Czosnek niedźwiedzi zapobiega sklejaniu się płytek, rozrzedza krew.Jest jednym z najskuteczniejszych środków stosowanych do zwalczania drożdżaka Candida albicans.Jego dużą zaletą jest delikatny aromat, znacznie mniej intensywny niż w przypadku tradycyjnego
czosnku. Jest także lżej strawny.Jest bardzo prosty w uprawie. Dlatego jeśli tylko posiadasz cienisty zakątek w ogrodzie warto go posadzić. Z roku na rok kępa
czosnku będzie się powiększała. W ubieglym roku posadziłam małą roślinkę i zebrałam pierwszy mały pęczek.Niestety można go zbierać tylko wiosną, warto więc zrobić mały zapas na resztę roku. Rośnie dziko w lasach, więc można się po niego wybrać na wycieczkę do lasu ( jest częściowo pod ochroną ), lub wychodować w ogródku.Wybierając się po
czosnek niedźwiedzi do lasu trzeba uważać, by nie pomylić go z konwalią majową. Ta jest silnie trująca. Gdy rośliny kwitną trudno o pomyłkę. Liście mają jednak identyczne. Jest jedna mała różnica - liście
czosnku od spodniej strony są matowe, a liście konwalii błyszczące.Ponieważ suchy
czosnek traci swoje właściwości, najlepiej zrobić z niego pastę - pesto i przechowywać w lodówce.PASTA - PESTO Z
CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGOLiście
czosnku należy dokładnie umyć i osuszyć w wirówce do
sałaty. Zmiksować z
olejem i
solą. Zmiksowaną pastę przełożyć do słoiczka ( lub słoiczków ), a na wierzchu pozostawić warstwę
oliwy. Bez dostępu powietrza będzie można pastę przechowywać w lodówce do roku. Nabieramy łyżeczką potrzebną ilość - dodajemy do
sosów, past i
mięs.Cały mój pierwszy zbiór po obcięciu ogonków to: 30 g listków. Dodałam 3 łyżki
oliwy cytrynowej i pół łyżeczki
soli. Zmiksowałam razem. Otrzymałam
maleńki pojemniczek pasty.Z 125 g
twarożku ziołowego i 2 łyżeczek pasty czosnkowej zrobiłam smarowidło do
chleba. Było bardzo ostre. Smak szczególnie mnie nie zachwycił. Mężowi jednak bardzo smakowało. Następnym razem dodam drobniutko pokrojonej
dymki. Myślę, że będzie dużo, dużo lepsze. Także polecam. Smacznego!Jeśli masz ochotę na pyszne, zielone naleśniki z
czosnkiem niedźwiedzim zapraszam tutaj: klik,zupę krem tutaj, a na pyszną pikantną marynatę z
czosnkiem niedźwiedzim do białych
szparagówtutaj.Wiele innych ciekawych przepisów z udziałem
czosnku niedźwiedziego znajdziesz klikając
czosnek niedźwiedzi w Warzywach lub prawej szpalcie bloga pod hasłem Etykiety.