Wykonanie
Ten bigosik z
cukinii, nazywany również leczem znają chyba wszyscy, a szczególnie posiadacze działek i wielbiciele
cukini. Na moim
stole zawsze witany jest entuzjastycznie. Nie spotkałam jeszcze nikogo, komu by nie smakował.W towarzystwie
ryżu stanowi świetne danie obiadowe, z
bagietką pyszną kolację. Mój przepis wzbogacił
smakowo dodatek
bakłażana. Jeśli jej do tej
pory nie dodawaliście, spróbujcie. Jest jeszcze smaczniejszy.Składniki na 4 porcje:1 duża
cebulapuszka
pomidorów - w sezonie 4 duże
pomidory3 duże
papryki czerwone3
kiełbaski śląskie1 średnia
cukinia1 mały
bakłażan1 łyżeczka
soli1 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki na czubek noża
ostrej paprykipieprz z młynka2 łyżki
masła gheeszczypta
cukruulubione
zioła - opcjonalnieWykonanie:W dużym rondlu podsmażyć pokrojoną w piórka
cebulę. Następnie dodać pokrojoną w paski
paprykę. Przesmażyć
cebulę z samą
paryką około 5 minut.
Papryka jest najtwardsza, dlatego potrzebuje dłuższej obróbki cieplnej.
Pomidory z puszki pokroić na mniejsze kawałki lub użyć pokrojonych i dodać do rondla. Popłukać puszkę mała ilością
wody, dodać płyn do rondla.
Pomidory szklarniowe do tej potrawy się nie nadają. W sezonie świetnie są świeże, a jako zamiennik najlepsze te z puszki.
Bakłażana pokroić w grube plastry, następnie w grubą kostkę. Przygotowuję go odzielnie na patelni przed dodaniem do rondla. Na odrobinę tłuszczu, wsypać kostki
bakłażana i posolić je. Gdy
bakłażan puści sok, który wymiesza się z tłuszczem ładnie się zarumieni.
Kiełbasę kroję w kostkę i również odzielnie podsmażam, a wytopionego tłuszczu się pozbywam. Na koniec pokroić
cukinię w kostkę i dodać do rondla. Nie dodawaj
wody, warzywa puszczą jej sporo. Wystarczy ta z
pomidorów i odrobina z popłukania puszkiDodać
przyprawy. Gotowe! Życzę smacznego!