ßßß Cookit - przepis na Zupa jak ajvar

Zupa jak ajvar

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie zeszłoroczny przepis na Ajvar ? Słoiki z jego udziałem zniknęły błyskawicznie. Okazał się prawdziwym hitem w naszym domu. Tym razem przyszedł mi na myśl pewien pomysł. Skoro Ajvar jest tak pyszny... to może zupa w tym kierunku smakowym będzie całkiem smaczna? Zdecydowanie! Zupa okazała się strzałem w dziesiątkę. Banalnie prosta w przygotowaniu, aromatyczna, przepyszna. Musicie spróbować!
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 3-4 czerwone papryki,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 cebule,
- 1 łyżka masła,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, cukier.
Bakłażan myjemy, przecinamy na pół (wzdłuż), nakłuwamy widelcem skórkę. Papryki myjemy, wydrążamy gniazda i błonki. Gotowe warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do momentu zmiany koloru skóry bakłażana i zmiany skórki papryki (ok. 30 minut). Bakłażana obieramy od razu, paprykę umieszczamy w foliowym woreczku , zawijamy i zostawiamy do zaparowania (wówczas będzie łatwiej ją obrać). Po kilkunastu minutach obieramy. Obrane warzywa umieszczamy w małym garnuszku z masłem, dodajemy pokrojone w kostkę cebule i dusimy ok. 15 minut. Następnie umieszczamy w większym garnku, dolewamy wody, dodajemy pomidory i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka miksujemy blenderem, przyprawiamy do smaku. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Podajemy z makaronem lub innymi dodatkami (np. z grzankami). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/08/zupa-jak-ajvar.html