Wykonanie
Pamiętacie zeszłoroczny przepis na Ajvar ? Słoiki z jego udziałem zniknęły błyskawicznie. Okazał się prawdziwym
hitem w naszym domu. Tym razem przyszedł mi na myśl pewien pomysł. Skoro Ajvar jest tak pyszny... to może zupa w tym kierunku
smakowym będzie całkiem smaczna? Zdecydowanie! Zupa okazała się strzałem w dziesiątkę. Banalnie prosta w przygotowaniu, aromatyczna, przepyszna. Musicie spróbować!
Składniki:- 1
bakłażan,- 3-4
czerwone papryki,- 1 puszka
pomidorów,- 2
cebule,- 1 łyżka
masła,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
cukier.
Bakłażan myjemy, przecinamy na pół (wzdłuż), nakłuwamy widelcem skórkę.
Papryki myjemy, wydrążamy gniazda i błonki. Gotowe warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do momentu zmiany koloru skóry
bakłażana i zmiany skórki
papryki (ok. 30 minut).
Bakłażana obieramy od razu,
paprykę umieszczamy w foliowym woreczku , zawijamy i zostawiamy do zaparowania (wówczas będzie łatwiej ją obrać). Po kilkunastu minutach obieramy. Obrane warzywa umieszczamy w małym garnuszku z
masłem, dodajemy pokrojone w kostkę
cebule i dusimy ok. 15 minut. Następnie umieszczamy w większym garnku, dolewamy
wody, dodajemy
pomidory i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka miksujemy blenderem, przyprawiamy do smaku. W razie potrzeby można dolać więcej
wody. Podajemy z
makaronem lub innymi dodatkami (np. z grzankami). Smacznego!