Wykonanie
Sałatka z zielonych
pomidorów w czasach PRL była dość popularna. Dziś nieco zapomniana, warto wypróbować przepis, bo jest bardzo pyszna. Pamiętajcie, żeby nie jeść za dużo, gdyż w zielonych pomidorach zawarta jest solanina.
Składniki:1 kg zielonych
pomidorów1/2 kg
cebuli2 szklanki
wody1/2 szklanki
octu winnego1 dag
cukru3 dag
soligorczyca,
pieprz,
liść laurowyPrzygotowanie:
Pomidory zanurzcie we wrzątku,
potem w zimnej wodzie. Zdejmijcie skórkę (nie będzie łatwo). Pokrojoną w plastry
cebulę zanurzcie na chwilę we wrzątku. Pokrojone
pomidory układajcie warstwami z
cebulą w słoikach. Z pozostałych składników ugotujcie zalewę
octową. Po wystudzeniu zalejcie słoiki.Pasteryzujcie (75 stopni C) przez 25 minut. Uwielbiam
sałatkę z niedojrzałych
pomidorów.