ßßß
Sałatka z zielonych pomidorów w czasach PRL była dość popularna. Dziś nieco zapomniana, warto wypróbować przepis, bo jest bardzo pyszna. Pamiętajcie, żeby nie jeść za dużo, gdyż w zielonych pomidorach zawarta jest solanina.
Składniki:1 kg zielonych pomidorów1/2 kg cebuli2 szklanki wody1/2 szklanki octu winnego1 dag cukru3 dag soligorczyca, pieprz, liść laurowy
Przygotowanie:Pomidory zanurzcie we wrzątku, potem w zimnej wodzie. Zdejmijcie skórkę (nie będzie łatwo). Pokrojoną w plastry cebulę zanurzcie na chwilę we wrzątku. Pokrojone pomidory układajcie warstwami z cebulą w słoikach. Z pozostałych składników ugotujcie zalewę octową. Po wystudzeniu zalejcie słoiki.Pasteryzujcie (75 stopni C) przez 25 minut. Uwielbiam sałatkę z niedojrzałych pomidorów.